Rómom chcú v osade vybudovať komunitné centrum

04.03.2012 Poprad

Veľká Lomnica 3. marca (TASR) – V obci Veľká Lomnica žije vyše 4100 obyvateľov a asi 40 percent z nich tvoria Rómovia. Práve v rómskej osade by chcela obec vytvoriť komunitné centrum. „Sme jedna z obcí, ktorá má schválenú lokálnu stratégiu komplexného prístupu k marginalizovaným rómskym komunitám, aj vďaka tomu sme sa mohli uchádzať o finančné prostriedky na vybudovanie komunitného centra, ktoré bude slúžiť na voľnočasové aktivity Rómov,“ uviedol pre TASR starosta obce Peter Duda.
Obec chce okrem toho riešiť v rámci operačného programu zamestnanosť a sociálna inklúzia zvyšovanie kvalifikácie rómskej komunity práve v priestoroch spomínaného centra. „Chod komunitného centra by malo zabezpečovať asi päť ľudí, ktorí budú pracovať priamo v osade. Rómovia vítajú vybudovanie tohto centra, bude však na nich, ako si budú vážiť toto dielo,“ konštatoval Duda.
Pôjde o komplexnú rekonštrukciu centra, ktoré v osade už je, ale nespĺňa podmienky. „Finančné prostriedky by sme chceli získať zo štátneho rozpočtu a z prostriedkov Európskej únie, päť percent budeme financovať my. Náklady na obnovu centra sa vyšplhajú na 800.000 až 900.000 eur. Aktuálne to bude v priebehu roku 2013, budeme žiadať o nenávratný finančný príspevok,“ doplnil Duda.
V osade už od jesene minulého roku funguje projekt terénnej sociálnej práce. Obec má k dispozícii jedného terénneho sociálneho pracovníka a dvoch asistentov. „Títo jednak ráno privádzajú deti na vyučovanie do školy, a potom sú k dispozícii Rómom, snažia sa im pomôcť vybaviť základné veci, či už napísať nejaké žiadosti na úrady, alebo pomáhajú zorientovať sa v nejakej problematike priamo v obci,“ vysvetľuje starosta. Táto práca s Rómami sa podľa neho veľmi osvedčila, spoluprácu si pochvaľuje i riaditeľ základnej školy či lekári v zdravotnom stredisku. „Títo terénni sociálni pracovníci plnia aj funkciu asistenta zdravia alebo školského asistenta, sú predĺženou rukou v osade,“ zhodnotil Duda.
 

Vyberte región